Ga terug Chinese Golden Week 2024

Plan je zendingen in voor de drukte van de Golden Week 2024

De maand of zelfs de twee maanden voorafgaand aan de Golden Week in China zijn doorgaans het piekmoment voor internationale verzendingen. Dit geldt vooral voor retail- en lifestylebedrijven die zich voorbereiden op de feestdagen en Kerstmis.

Net als tijdens het Chinese Nieuwjaar heeft de Golden Week invloed op de wereldwijde toeleveringsketen, aangezien de productie stilvalt en de vraag toeneemt. Dit jaar kan de situatie echter nog uitdagender worden door de ongebruikelijke omstandigheden op de internationale scheepvaartmarkt.

Wanneer is de Golden Week 2024?

Mensen vieren de Nationale Feestdag op 1 oktober, maar de exacte begin- en einddata van de Chinese Golden Week variëren elk jaar.

In 2024 valt de Golden Week tussen 1 en 7 oktober.

Tijdens de feestweek sluiten fabrieken en kantoren in het hele land. De havens en douanediensten blijven echter operationeel.

De redenen van de drukte voor de Golden Week

Elk jaar is er drie tot vier weken voor de feestweek een duidelijke toename in volume te zien.

Omdat fabrieken tijdens de Golden Week gesloten zijn, moeten fabrikanten hun productiviteit verhogen om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen. De goederen moeten namelijk voor de weeklange pauze uit China verzonden worden. Dit betekent dat verladers vooraf moeten plannen om ervoor te zorgen dat er voldoende doorlooptijd voor verzending is.

Naast de stijgende volumes zorgt de grotere vraag naar transport voor extra druk op de logistieke diensten, zowel nationaal als internationaal.

We verwachten dat hierdoor de beschikbare capaciteit  voor transport vermindert en dat de tarieven voor zowel zee- als luchtvracht verhoogd worden. Bovendien kan overbelasting de operaties vertragen en tot verdere vertragingen leiden.

Proactief omgaan met de uitdagingen

Een proactieve aanpak is de beste manier om stijgende tarieven, beperkte capaciteit en vertragingen door de Golden Week te vermijden. Verladers wordt aangeraden om van tevoren te boeken om zeker te zijn van de benodigde capaciteit, bij voorkeur 3-4 weken van tevoren.

Ondanks zorgvuldige planning, weet je nooit welke obstakels je kunt tegenkomen tijdens de drukte van het hoogseizoen. Mocht je hulp nodig hebben bij onverwachte problemen of kansen, neem dan gerust contact met ons op. Als jouw ervaren en betrouwbare logistieke partner kunnen we verzendingsrisico's beperken en ervoor zorgen dat jouw supply chain goed blijft functioneren.

Knut Sollund

Knut Sollund

CEO – Chief Executive Officer