Ga terug 20240702_114703

Tests met elektrische vrachtwagens in Polen

Samen met onze logistieke partner hebben we de eerste tests uitgevoerd met de elektrische Scania 40R vrachtwagen op Poolse wegen. De tests voor onze klant vonden plaats op een rondrit van ongeveer 800 kilometer tussen het midden van het land en de haven van Gdynia.

Elektrische voertuigen bij ColliCare

We hebben al ervaring met het gebruik van elektrische bestelwagens en vrachtwagens, voornamelijk in Noorwegen en Zweden. Deze keer besloten we een nieuwe oplossing op de Poolse wegen te testen. Zulke testritten bieden ons waardevolle inzichten.

Testritten succesvol afgerond

Tijdens de testritten werd de elektrische Scania onderworpen aan proeven onder verschillende weg- en weersomstandigheden. De tests omvatten het vervoeren van zowel een lege als een volledig geladen 45-voets zeecontainer. Gedurende het hele proces hebben we het gedrag van de gehele opstelling geobserveerd en het energieverbruik gemonitord.

“De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het gemiddelde energieverbruik op de geteste routes was ongeveer 1 kWh/km. De belangrijkste factor die invloed zal hebben op het energieverbruik is de juiste opleiding en training van de chauffeurs. Een elektrische vrachtwagen rijdt natuurlijk anders dan een klassieke dieselvrachtwagen..” 

FullSizeRender5.jpg

Via de zee heeft de lading uiteindelijk onze klant in Noorwegen bereikt. De combinatie tussen de elektrische truck en zeetransport, dat uiteraard ook een lage emissie kent, heeft ervoor gezorgd dat de CO2-emissie deze test tot een absolute minimum beperkt werd.

De tests hebben aangetoond dat met goede routeplanning en laadpunten, elektrisch wegtransport over lange afstanden in Polen al haalbaar is. De gehele operatie verliep soepel en werd succesvol afgerond.

20240702_114552.jpg
20240702_115148.jpg
20240702_120400.jpg